Nový imigračný zákon

24.09.2003 Celý región

Ottawa, 18. september 2003 - Denis Coderre, kanadský minister pre imigráciu a občianstvo dnes oznámil v tlačí dôležité rozhodnutie a doporučenie týkajúce sa ...
Ottawa, 18. september 2003 - Denis Coderre, kanadský minister pre imigráciu a občianstvo dnes oznámil v tlačí dôležité rozhodnutie a doporučenie týkajúce sa Zákona o imigrácii a ochrane utečencov (IRPA). Minister ohlásil úpravu bodovacieho systému pre žiadateľov v kategórii ekonomických imigrantov, ktorá dramaticky mení situáciu pre väčšinu záujemcov o vysťahovanie do Kanady.

Podľa doterajších predpisov, ktoré vstúpili do platnosti 28. júna 2002, a mali spätnú platnosť pre všetkých žiadateľov, ktorí v tom čase už boli v procese, každý žiadateľ musel dosiahnuť 75 bodov, aby mal šance na úspech. Počnúc 18. septembrom, bodová hranica sa znižuje na 67.

Toto opatrenie sa vzťahuje na každého, kto podal žiadosť o trvalý pobyt v Kanade po 1. januári 2002 v prípade, že jeho žiadosť nebola ešte spracovaná a rozhodnutie písomne oznámené.

Vzťahuje sa to aj na nové žiadosti, ktoré budú podané po 18. septembri.

Tí žiadatelia, ktorí podali žiadosť pred 31. decembrom 2001, budú posudzovaní podľa systému, ktorý bol v platnosti v dobe, kedy podávali žiadosť. V prípade, že nedosiahnu potrebný počet bodov podľa toho systému, budú posúdení podľa nových podmienok.

Ministrovo vyhlásenie je reakciou na skutočnosť, že Kanada potrebuje kvalifikovaných odborníkov a hranica 75 bodov eliminovala drvivú väčšinu záujemcov o vysťahovanie.

Nič sa nemení na výberových kritériách - každý žiadateľ musí absolvovať jazykové testy, ak chce získať body za znalosť angličtiny alebo francúzštiny, veková hranica na maximálny počet bodov za vek je 21 - 49 rokov, vzdelanie je najdôležitejšou požiadavkou pre perspektívnych imigrantov.

Viac informácií o podmienkach vysťahovania a rôznych programoch kanadskej federálnej vlády a jednotlivých provincií nájdete na stránke T&CS Canada Inc. : www.tcscanadainc.com/slovensko/index.html . Ak sa chcete dozvedieť, či sa kvalifikujete, napíšte na tcs@gbp.net.

Zdroj: T&CS Canada Inc. , Katarina Onuschak, E-mail: katarina@tcscanadainc.com
Web stránka: www.tcscanadainc.com
 

Vyberte región